AudioIdiots.com - Sony 1983-1984 catalog

Sony 1983-1984 catalog


                                                                                

page 4

Ruim 100 jaar nadat Edison de fonograaf ontwikkelde, een uitvinding waarvan het principe, geluidsregistratie in een groef, nog steeds in de konventionele grammafoonplaat woordt toegepast, is het nieuwe geluidsmedium, de Compact Disc, thans een feit.
Een superieure geluidsdrager die ontwikkeld kon worden dankzij Sony's enorme ervaring in digitale geluidsregistratie en baanbrekende research op halfgeleidersgebied. Sony heeft niet alleen een groot aandeel gehad in de ontwikkeling van de Compact Disc-speler maar is tevens de grootste Japanse firma die in staat is de Compact Speler zelf te fabriceren.
Alle hiervoor benodigde apparatuur werd door Sony zelf ontwikkeld en gefabriceerd. Met de Compact Disc zijn er voor het eerst in de audiogeschiedenis geen verschillen meer tussen de studio-opname en de reproduktiekwaliteit van de speler in de huiskamer.
Wat zijn nu de verschillen tussen de konventionele grammafoonplaat en de Compact Disc?

Een stukje techniek

In de konventionele plaat wordt de geluidsinformatie door een snijbeitel vastgelegd en door de naald van het pick-up element weer afgetast. Dat zich hierbij allerlei ongewenste mechanische invloeden kunnen voordoen is duidelijk.
In de Compact Disc wordt de geluidsinformatie digitaal door een laserstraal vastgelegd en ook door een laserstraal weer optisch afgetast.
Hierbij is echter geen enkel mechanisch kontakt, dus geen slijtage. Omdat de informatie door een dikke transparante laag is afgedekt zijn de slechts 12 cm metende Compact Disc-plaatjes praktisch onverslijtbaar en klinken zij na jaren nog net zo fris als toen u het plaatje kocht.
De voordelen
* Bijzonder groot dynamisch bereik: meer dan 90 dB * Signaal/ruisverhouding: meer dan 90 dB * Kanaalscheiding: meer dan 90 dB * Wow en flutter: onmeetbaar * Geen plaatslijtage, geen tikken en ruis * Ruim 60 minuten speelduur per plaatje * Handzaam formaat: 12 cm (is ongeveer zo groot als een bierviltje).

CDP-101

Vergelijk en Sony wint

Als u in de winkel de Compact Disc gaat beluisteren, zijn wij er zeker van dat u versteld zult staan van de fantastische geluidskwaliteit en het grote verschil met de konventionele grammafoonplaat. Maar als u de Compact Disc-spelers onderling gaat vergelijken, dan zijn de verschilen nóg groter. Niet alleen kwa uitvoering maar vooral bij de bediening van de spelers zijn er opmerkelijke verschilen. Omdat Sony aan de wieg van de Compact Disc heeft gestaan konden wij een Compact Disc-speler ontwikkelen die zijn gelijke in bedieningsgemak niet kent.
Als enige zijn de Sony Compact Disc-spelers uitgerust met een draadloze infrarood afstandsbediening waarmee u alle funkties vanuit uw stoel kunt bedienen.
Van nummer 1 direkt naar nummer 8 op de plaat? De Sony spelers hebben er slechts een sekonde voor nodig. Hoe lang de speeltijd is geweest of de totale speelduur van de plaat bedraagt, het display vertelt het u tot op de sekonde nauwkeurig. In een nummer snel vooruit of terug zoeken? De Sony spelers doen dat met twee verschillende snelheden.
En achterop de spelers vindt u een unieke, veelpolige accessoire-uitgang waarop toekomstige randapparatuur kan worden aangesloten voor bijvoorbeeld tekstinformatie via een beeldscherm.
U ziet het, de Sony spelers zijn hun tijd niet alleen ver vooruit, maar blijven het ook.

CDP-101

* Met zijn frontbreedte van slechts 35,5 cm ideaal te kombineren met nieuwe kompakte HiFi-instaliaties * Eenvoudig aan te sluiten op de versterker * Ruimtebesparend linear skating disc laadsysteem * Digitaal display geeft informatie over de afgespeelde selektie, de tijdsduur in minuten en sekonden of naar keuze de tijdsduur van de gehele plaat * Direkte selektiekeuze zowel heen als terug * Snelzoeken met behoud van geluid in de selektie zowel heen als terug met twee snelheden * Mogelijkheid voor herhalen van een selektie, een bepaald gedeelte uit de selektie of de gehele plaat * Regelbare hoofdtelefoonuitgang * Inklusief infra rood afstandsbediening voor alle funkties en direkte selektiekeuze.

CDP-101
RM-101

TAC-101 behuizing voor de CDP-101 in houtfinish of zwart, breedte 43 cm, met extra opbergruimte voor de afstandsbedieningsunit.

TAC-101

CDP-701

De Compact Disc-speier voor de HiFi-liefhebber die alleen met het beste genoegen neemt. Vormgeving, technische features en bedieningsgemak zijn onovertroffen. Ook in deze speler zijn de eksklusief door Sony ontwikkelde 16 bits digitaal/analoog-converters toegepast om de hoogst mogelijke geluidskwaliteit uit de Compact Disc te halen.
Het fluorescerende display geeft alle informatie die u maar wenst met een extreme nauwkeurigheid. Zo zijn selektienummer, afgespeelde tijd per nummer en speelduur van de gehele plaat konstant zichtbaar en informeert een 49 segments analoog display u over de positie van de laser, het aantal nummers en de lengte van elk nummer.
Verdere features zijn:
* Snelzoeksysteem heen en terug met twee snelheden * Random Music Sensor waarmee u 8 nummers in willekeurige volgorde kunt weergeven * Indexering in een nummer voor het direkt opzoeken van bijvoorbeeld een aria of trompetsolo * Deze lokatie kan ook worden opgezocht door de tijd in te toetsen * Automatic Music Sensor voor automatische weergave van het volgende of vorige nummer * Volledig verkoperd chassis en twin mono konfiguratie op glas epoxy boards voor een superieure geluidskwaliteit * Regelbare hoofdtelefoonuitgang * Betrouwbaar, linear skating laadsysteem * Inklusief infrarood afstandsbediening voor alle funkties.

CDP-701ES

page 5

Extremely Standard Serie

TA-F555ES
ST-S555ES
TC-K555ES
PCM-701ES
CDP-701ES

MDR-CD5/CD7

MDR-CD5
MDR-CD7
RM-101