here AudioIdiots.com - Sony 1984 catalog

Sony 1984 catalog

This document is not yet fully processed.


Click on the image above to see the scanned catalog pages.page 1

page 2

page 3

Vandaag de dag staat de geluidswereld in het teken van de digitale audiorevolutie. In een ongelooflijk korte tijd is digitale audio tot een hoge graag van ontwikkeling gekomen.
Sony heeft daarbij steeds de weg gewezen en is thans de enige fabrikant die een volledige serie digitale audio apparatuur voor u klaar heeft.
Geluidsregistratie met professionele kwaliteit is thans binnen het bereik van elke serieuze muziekliefhebber gekomen en draag bij tot een verhoogd luistergenot.

De voordelen van digitale boven analoge geluidsregistratie
Om de voordelen van digitale geluidsregistratie then volle te waarderen dien we eerst de beperkingen van de huidige analoge opnamesystemen te onderkennen. De analoge recorders zoals wij die al zolang kennen, hebben nog steeds een aantal beperkingen, ondanks hun hoge graad van technische verfijning. Elke analoge recorder heeft een min of meer beperkt dynamisch bereik, een niet lineaire frekwentieweergave, een één of andere vorm van modulatieruis en waarneembare snelheidsafwijkingen.
Helaas zitten deze problemen ingebakken in het ontwerp en het werkingsprincipe van zowel de recorder als de magnetische tape. Deze problemen zijn met konventionele analoge middelen helaas niet te elimineren.
Digitale geluidsregistratie betekent een totaal nieuwe benadering om deze beperkingen weg te nemen. De digitale processor PCM-701 of PCM-F1 in kombinatie met een gewone Sony Betamax videorecorder om tot een dynamisch bereik van meer dan 90 dB en een kaarsrecht frekwentiebereik van 10-20.000 Hz (± 0,5 dB). De harmonische vervorming komt niet hoger dan een luttele 0,005% en er is niet de minste zweem van wow en flutter.
Laten we deze cijfers eens met de specifikaties van een konventioneel tapedeck vergelijken. Het dynamisch bereik is zo'n 30 dB hoger en de harmonische vervorming is een faktor honderd minder.
Zelfs als u gewend bent aan de geluidskwaliteit van de allerbeste analoge geluidsapparatuur zult u tot de ontstellende ontdekking komen hoeveel helderheid u tot op nu gemist heeft.

Hoe werkt het?
Het analoge geluidssignaal wordt door middel van een analoog-digitaal omzetter omgezet in een serie nullen en enen. Om een zo nauwkeurig mogelijke omzetting te verkrijgen moet het aantal nullen en enen zo groot mogelijk worden gekozen.
Als norm geldt hiervoor het 14-bit systeem, terwijl voor professionele doeleinden het 16 bit systeem wordt toegepast. Het analoge signaal wordt daarbij omgezet in een getal dat bestaat uit resp. 14 of 16 nullen en enen. Ieder geluidsniveau van elke frekwentie zorgt voor een andere samenstelling van deze nullen en enen. Dit omzetten in nullen en enen gebeurt maar liefst 44100x per sekonde om een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid te krijgen.
Dit systeem heeft een dermate hoge informatiedichtheid dat alleen een videorecorder dit kan opnemen en weergeven Bij weergave wordt de muziek via het decoderingsproces in de digitaal-analoog converter weer in zijn oorspronkelijke analoge vorm teruggebracht en kan op normale wijze via versterker en luidspreker ten gehore worden gebracht

Is digitale of PCM registratie duur?
Sony heeft al een digitale processor (PCM-701) voor nog geen 3000 gulden In kombinatie met uw Videorecorder beschikt u dan over een opname eenheid die in geen enkele professionele opnamestudio zou misstaan.
En de bandprijs is zondermeer laag te noemen: Op een Sony L-750 videocassette neemt u ruim 3 uur non stop op voor zo'n drie tientjes. Ter vergelijking: een konventionele 2 sporen stereo opname op 38 cm/sec kost per 22 1/2 minuut zo'n 80 a 100 gulden.
Sony digitale audio is dus een goede investering.
Vergelijk en Sony wint!

De voordelen nog even op een rijtje gezet
* Afwezigheid van ruis. Bij een 0 signaal is er geen geluid dus ook geen ruis. Bandruis heeft geen enkele invloed op de reproduktie * Minimale vervorming. Niet lineariteit van de band, kwaliteit van de geluidskoppen, etc. hebben geen invloed op de vervorming * Geen wow en flutter (jank). In tegenstelling tot analoge registratie hebben variaties i

Deze processor heeft dezelfde features als de PCM-701 maar is bovendien volledig portable te gebruiken door zijn voedingsmogelijkheid uit een nikkel cadmium accu die in de processor wordt geschoven. De accu wordt via de bijgeleverde netvoeding weer opgeladen. Tevens heeft deze processor twee oogwaardige mikrofooningangen. In kombinatie met de Sony SL-F1 videorecorder en een paar goede mikrofoons beschikt u over een ultra kompakte opname unit met een professionele geluidskwaliteit die, onafhankelijk van het lichtnet, overal kan worden ingezet De afmetingen van de PCM-F1 bedragen slechts 215 x 80 x 305 mm.

SL-F1E
PCM-F1
SL-F1E

Deze audioprocessor is met zijn standaard breedte van 43 cm en zijn slechts 8 cm hoog frontpaneel in iedere HiFi-set inpasbaar Hij kan op elke Beta of VHS video cassetterecorder ongeacht merk of systeem worden aangesloten en werkt op het internationaal gestandaardiseerde 14-bit systeem.
Een uniek feature is de omschakelbaarheid op de professionele 16 bit's norm voor een nog hogere opnamekwaliteit en universele weergavemogelijkheid van alle PCM opnamen Het opnameniveau is op de 28 segments FL piekniveaumeters uiterst akkuraat in te stellen. Het sterkste niveau wordt 1,7 sec op de meters vastgehouden. De meter is tevens omschakelbaar voor kontrole en instelling van de tracking van uw videorecorder. Met de Rec Mute knop kunt u stille passages tussen de opnamen aanbrengen. Aan de achterzijde vindt u de video in- en uitgangen, een speciale digitale kopieer uitgang en de lijn in- en uitgangen die op uw versterker of mengpaneel worden aangesloten.

PCM-701ES

page 4

CDP-501 ES

De Compact Disc-speler die optimaal in de Extremely standard serie tot zijn recht komt. Vormgeving, technische specificaties en bedieningsgemak staan op een zeer hoog peil. Het fluorescerende display geeft alle informatie die u maar wenst met een extreme nauwkeurigheid. Selektienummer, indexnummer en speeltijd worden duidelijk aangegeven. En met één druk op de knop - naar keuze op het apparaat of op de meegeleverde infrarood afstandsbediening - wordt de resterende speeltijd op het display aangegeven. Via aanraaktoetsen worden start, pauze en snelzoekfunkties trefzeker bediend. Dat snelszoeken gebeurt naar keuze langzaam of snel en in beide richtingen. Met de AMS toetsen wordt pijlsnel het vorige of volgende nummer gekozen. En via de handig indextoetsen kan zelfs een bepaalde passage, zoals een aria of trompetsolo, meteen ten gehore worden gebracht. Wilt u een nummer, een gedeelte uit een nummer of de hele plaat herhalen?
Een paar slimme knopjes aanraken is voldoende. De lijnuitgang van de CDP-501 is, evenals de hoofdtelefoon, op het frontpaneel regelbaar. Het linear skating laadsysteem garandeert een moeiteloos inleggen van de Compact Disc èn een uiterst betrouwbare werking. En met de infrarood afstandsbediening, door Sony als eerste op CD-spelers geïntroduceerd, zijn alle functies, inklusief direkte selektiekeuze, vanuit uw luisterstoel bedienbaar.

CDP-501ES

afstandsbediening voor de CDP-501ES.

page 5

page 6

page 7

page 8

page 9

(TC-FX210)

Frontloading cassettedeck met Dolby B en C ruisonderdrukking en Feathertouch bediening

* Microprocessor schakelsysteem voor foutloze en trefzekere bediening via aanraaktoetsen * FG servomotor voor uitstekende gelijkloop * Super Density geluidskop voor optimale prestaties met alle bandsoorten, ook Metal * Keuze uit Dolby B en C ruisonderdrukking. Dolby B voor weergave van uw oudere cassettes en Dolby C voor een 3 x betere ruisonderdrukking van uw nieuwe opnamen * Tapesoort selector voor type l, ll en lV * Nauwkeurige niveau-instelling met 2 gescheiden schuifregelaars en 2 x 8 segments LED piekniveaumeters * Mogelijkheid voor automatisch weergeven na versneld terugspoelen * Auto Space Rec Mute systeem voor automatisch tussenlassen van stille passages * Mogelijkheid voor synchrone start met platenspeler * Aansluiting voor afstandsbediening (extra) * Verkrijgbaar in mat zilver of antraciet.

TC-FX310

Frontloading cassettedeck met Automatic Music Sensor en Dolby C

* Feather touch microprocessor schakelsysteem voor een foutloze en trefzekere bediening * Dolby B en C ruisonderdrukking * Automatic Music Scan voor het snel afluisteren (10 sekonden) van elke muziekpassage * AMS music sensor voor het snel opzoeken van het volgende of vorige muzieknummer * Repeat play voor max. 5x herhaald weergeven * Autoplay voor automatisch weergeven na het terugspoelen * 13 segments fluorescerende piekniveau meters met piekindikatie per tapesoort * Aansluitmogelijkheid voor afstandsbediening RM 50 of RM 80 * Synchrone bediening met platenspeler via RM-65 synchro-unit (extra) * Automatische bandsoortomschakeling met lichtindikatie * Auto Space Rec Mute systeem voor tussenvoegen van stille passages * Schuifpotmeters voor linker en rechterkanaal met lange regelbaan.

TC-FX45

Frontloading cassettedeck met gescheiden 3 koppensysteem

* Aparte wis-, opname- en weergavekoppen voor topprestaties met elke bandsoort * Laser Amorphous opname en weergavekoppen voor een hoger dynamisch bereik en lange levensduur * Full logic geschakeld loopwerk met 2 motoren en Closed Loop Dual Capstan aandrijfsysteem voor ultra stabiel bandstransport * Dolby B en C ruisonderdrukking * Automatische bandsoortinstelling met bias fijnregeling voor Type l cassettes * 16 segments LED piekniveau meters met individuele uitsturingsgrens per bandsoort * Auto Space Rec Mute systeem voor automatisch tussenlassen van stille passages * Automatische weergavemogelijkheid na versneld terugspoelen * Mogelijkheid voor na bandkontrole * lnschakelbaar MPX-filter * Bandteller met geheugen * Regelbare hoofdtelefoonuitgang op het frontpaneel.

TC-K444

Drie-kops cassettedeck met Dolby B/C ruisonderdrukking en multi funktioneel monitor-display

* Zeer hoge prestaties door gescheiden Laser Amorphous opname en weergavekoppen * Dolby B en C ruisonderdrukking * Nabandkontrole mogelijkheid tijdens opname * Uiterst stabiel bandtransport door Closed Loop Dual capstan mechanisme met twee motoren * Full Logic feather touch schakelsysteem * Multi funktioneel fluorescerend monitordisplay met 16 segmentspiekniveaumeters, bandteller, piek uitsturingsindikatie, opnamesterkte-indikatie per bandsoort, Dolby B/C funktie * Lineaire bandteller met minuten/seconden indikatie, ook negatief tellend * bandsoortschakelaars met type l biasfijnregeling * Auto Space opname muting * Regelbare hoofdtelefoonuitgang, Autoplay mogelijkheid, afstandbedieningsaansluiting, mogelijkheid voor timer aansluiting (extra) en inschakelbaar MPX filter.

TC-K555ES

page 10

Frontloading cassettedeck met audio signaalprocessor en zeer hoog bedieningsgemak

* Full logic microprocessor schakelsysteem met aansluitmogelijkheid voor afstandsbediening * Laser Amorphous geluidskop voor topprestaties met alle bandsoorten * Automatische bandsoortinstelling op alle typen * Dolby B en C ruisonderdrukking * Zeer nauwkeurig 16 segments FL display met digitale aanduiding van het opnameniveau en mate van overmodulatie * Elektronische instelling van opnameniveau en balans * Inschakelbare Auto attenuator voor automatisch terugregelen bij te sterke signaalpieken * Lineaire bandteller in minuten en sekonden met geheugenfunkties * Auto Space Rec Mute en Auto play systeem * Music scan, Auto Music scan en Blankskip voor diverse automatische selektiefunkties en overslaan van lege stukken op de band * Autofader voor professionele regeleffekten * Waarschuwingssignaal wanneer het bandeinde bijna is bereikt * Audio Memory * Timerschakelaar voor automatische opname en weergave * Twee DC servomotoren en nieuw ontwikkelde Cassette Stabilizer voor stabiel bandtransport * Soft eject laadsysteem * Mogelijkheid voor synchrostart met platenspeler

TC-FX705

Frontloading Automatic reverse cassettedeck met microprocessor signaalsturing

* Full logic microprocessor schakelsysteem met aansluitmogelijkheid voor afstandsbediening * Hoogwaardige Laser Amorphous geluidskop met Roto Bilateraal Quick reverse systeem voor opname en weergave in beide richtingen * Geavanceerd Dolby B en C ruisonderdrukkingssysteem * 16 segments FL signaal display met digitale aanduiding van opnameniveau en overmodulatie * Elektronische instelling van opname niveau en balans * lnschakelbare attenuator waakt tegen overmodulatie * Automatische instelling op alle bandsoorten * Lineaire bandteller in minuten en sekonden met diverse geheugenfunkties * Autofader voor professionele regeleffekten * AMS en Music scan voor diverse automatische opzoekfunkties * Auto blankskip slaat automatisch lege stukken band over * Pre-end alarm waarschuwt vlak voor het bandeinde * Auto Space Rec Mute systeem * Autoplay na terugspoelen * Aansluitmogelijkheid op timer * Hoofdtelefoon en mikrofoonaansluitingen op het front paneel * Synchro startmogelijkheid met platenspeler * Soft eject cassette laadsysteem

TC-FX707R

Frontloading cassettedeck met Quartz locked 3-motoren aandrijfsysteem

* Gescheiden Laser Amorphous opname- en weergavekoppen voor topprestaties met elke bandsoort * Drie motoren bandtransport * Closed Loop Dual Capstan aandrijving met kwartsgestuurde direct drive motor * Elektronisch geregelde bandspanning voor optimaal band/kopkontakt onder alle omstandigheden * Dolby B en C ruisonderdrukking * Regelbare Bias en opname calibratie voor alle bandsoorten * Vooruit- en terugspoelen op normale en zeer hoge snelheid * Cue mogelijkheid tijdens heen- en terugspoelen * 16 segments FL display * Geheugenindicatie voor het automatisch stoppen en weergeven van de band op elk gewenst punt * Regelbare hoofdtelefoon uitgang * Naband kontrolemogelijkheid tijdens opname * Auto Space Rec Mute en Auto Play systeem * Aansluitmogelijkheid voor accesspores RM-50, RM-65 of RM-80 (extra) * Trillingsvrij gegoten chassis, FET buffer voeding en DC versterker voor professionele geluidskwaliteit * Lineaire bandteller met minuten en sekonden indikatie (Real Time) * Aansluitmogelijkheid op timer.

TC-K666ES

Topklasse cassettedeck met fluorescerend display en Laser Amorphous opname- en weergave koppen.

* Aparte Laser Amorphous opname- en weergave koppen voor topprestaties met elke bandsoort * Individuele azimuth instelling voor optimale afregeling van de opname- en weergavekop * Dolby B èn C ruisonderdrukking * Real time bandteller met minuten / sekonden indikatie en geheugen * Closed Loop Dual Capstan aandrijving met kwartsgestuurde direct-drive motor en twee BSL spoelmotoren * Ingebouwde test oscillator voor optimale instelling van voormagnetisatie en calibratie van het Dolby systeem op de gevoeligheid van de gebruikte bandsoort * Multifunktioneel FL display met 32 segments piek niveau meter, bandteller, calibratie indikatie, Dolby indikatie en MPX-filter * Volledig gescheiden DC versterker-ontwerp voor ultralage THD van 0,8% * Full logic schakelsysteem met auto play mogelijkheid * Gegoten chassis voor grote trillingsvrijheid * Timeraansluiting en mogelijkheid voor afstandsbedieningen RM-50 of RM-80 (extra) * Aansluitmogelijkheid voor RM-65 synchro-unit voor synchroon starten van de opname met de platenspeler.

TC-K777ES